DESPRE COMPANIE
Suntem o echipă formată din specialişti în arhitectură, urbanism, design, instalaţii, structura şi nu în ultimul rând psihologie şi sociologie. Echipa H&H îmbină perfect spiritul tânăr, muncitor şi vizionar al membrilor fondatori cu experienţă în execuţie şi proiectare a colaboratorilor noştri.
Fiecare proiect este privit de către noi ca fiind unic şi în cadrul lui respectăm cu 5 direcţii principale: calitatea arhitecturală şi tehnică, flexibilitatea în soluţii arhitecturale şi constructive, adaptarea la cerinţele clientului, operativitate şi alocarea inteligentă a resurselor.
MENIU
ADRESĂ
CONTACT
Copyright 2021| Pagină web realizată de arh. Radu Horotan
În momentul în care achiziţionaţi un teren vă gândiţi că aţi vrea să-l folosiţi pentru a vă construi o locuinţă sau să îl folosiţi pentru a vă deschide o afacere. Poate vă uitaţi la preţul terenului, la locul în care este amplasat, dar puteţi să riscaţi să nu luaţi în considerare o serie de condiţionări de construire care vă pot limita sau chiar elimina anumite tipuri de construcţii.
Aceste limitări pot fi de ordin tehnic ( calitatea terenului de fundare, alipirea obligatorie la anumite construcţii învecinate care ar putea presupune şisubzidiri în unele cazuri, crescând costul investiţiei), geometrice ( P.O.T -procentul maxim de ocupare a terenului, C.U.T- coeficientul de utilizare a terenului, înălţimi maxime, retrageri obligatorii, alinieri la fronturi construite), legale ( acceptarea de către departamentul de urbanism din primărie a anumitor funcţiuni în anumite zone).
În cazul clădirilor vechi sunt mai multe probleme care pot apărea. Clădirile vechi sunt construite după alta legislaţie, iar în cazul în care doriţi să faceţi modificări proiectul trebuie adus la legislaţia în vigoare ( acest lucru crescând costul investiţiei). Numai vorbim de starea clădirii şi necesitatea consolidărilor ulterioare care pot creşte preţul investiţiei mai mult decât costul demolării clădirii şi construirii uneia noi. Să nu uităm de clădirile monument, cu valoare istorică care pot fi un lucru extraordinar, pe termen lung, pentru anumite investiţii, dar care pot crea şi foarte multe probleme şi pot ridica costurile legate de consolidare sau administrare dacă nu cereţi sfatul unui arhitect.
Am ales să separăm termenul de clădire veche de cel de clădire existenţa, pentru că o clădire existenţa nu trebuie să fie neapărat şi veche şi poate fi mai înşelătoare când vine vorba de achiziţie. Când achiziţionezi o clădire existenta, construită acum 2-3 ani chiar şi acum 7 ani, te gândeşti că respectă legislaţia în vigoare şi tehnicile constructive ( aşa ar trebui) dar se poate dovedi că a fost construită în „anumite circumstanţe” şi că necesită o investiţie foarte mare pentru a putea fi folosită. Costul investiţiei mai poate creşte semnificativ în cazul schimbării destinaţiei, ce aduce cu sine o serie de echipamente şi avize ( de la primărie, pompieri etc)
Este importantă consultarea unui arhitect în momentul în care doriţi să faceţi investiţia pentru că împreună cu acesta să luaţi cea mai bună decizie, ce va duce la scăderea unor eventuale costuri neprevăzute şi nu în ultimul rând la materializarea visului dumneavoastră.
Piaţa este supraaglomerata de diverse firme de materiale de construcţii şi echipamente care oferă o largă diversificate de produse, fiecare dintre ele răspunzând diferit pentru diverse utilizări. Tindem să ne luăm după anumite reclame sau anumite recomandări ale cunoştinţelor şi riscăm să facem greşeli, achiziţionând produse care nu ne sunt necesare sau care îndeplinesc cu totul alte funcţii decât cea de care avem nevoie astfel ajungând la creşterea costurilor investiţiei.
Consultarea unor specialişti aduce, cu siguranţă, o investiţie făcută corect şi economic.
Astfel specialistul devine reprezentantul beneficiarului în fata executantului şi a reprezentanţilor de vânzări ale magazinelor; astfel puteţi lua cea mai bună decizie în materie de alegerea materialelor, echipamentelor şi sistemelor constructive, fiind în cunostiinţă de cauză.
Importanţa studiului de fezabilitatea pentru o construcţie este de a avea un plan de afaceri realist care să conţină costurile investiţiei şi paşii realizării acesteia.
Un studiu de fezabilitate poate conţine proiectul de arhitectură, structura şi instalaţii la faza S.F., antemăsurătorile, studiu geotehnic, devize economice ce vor determina costurile estimative ale investiţiei. Practic proiectul va conţine rapoarte privind fezabilitatea tehnologică, fezabilitatea economică, fezabilitatea legală, fezabilitatea operaţională, fezabilitatea temporală, fezabilitatea de mediu.
Proiectul în faza S.F poate fi obligatorie în cazul aplicării pentru obţinere de fonduri europene sau pentru obţinerea de orice fel de fonduri externe.